Yasaklı Film Severler İçin En İyi İzleme Listesi

admin
22 Oca 2024
Yasaklı Film Severler İçin En İyi İzleme Listesi

Yasaklı filmler denince akla birçok özellik gelebilir. Genel olarak bakıldığında bu filmlerin yasaklanmasına neden olan birçok etmen bulunuyor. Film içeriğinin toplumun ahlaki değerlerine ters düşmesi ya da dizi ve film dünyasında belli başlı sansür kurallarına aykırı olması gibi durumlarda filmlerin izleyiciye ulaşımı kısmen ya da tamamen engelleniyor. Bu şekilde insan haklarına, değerlerine ve psikolojisine zarar verebilecek filmlerin hem izlenmesinin hem de tekrar çekilmesinin önüne geçilmek isteniyor.

Peki bu film türü nasıl ortaya çıktı? Günümüze kadar popülerliğini nasıl korudu? İşte sizlere bu filmler hakkında detaylı bilgiler…

Geçmişten Günümüze Yasaklı Filmlerin Gelişimi 

Filmler insanlara sunulmuş bir sanat eserleridir. Ancak bu demek değildir ki her türlü konu işlenebilsin her durumda sahneler çekilebilsin. Bir otorite tarafından kontrol altında tutulan eserler geçmişten bugüne kadar her zaman filmlerin insan ve hayvan haklarına, toplumsal değerlere ve etik kurallara aykırı olup olmadığına dair incelemeler yapılmıştır.

 

Sinema filmleri ilk olarak 1896 yılında Amerika’da yaygınlaşmıştır. Aynı dönemler yasaklı filmler için de bir başlangıçtır. Tarihe baktığımız zaman ilk yasaklanan filmlerden biri Thomas Edison’un Kiss (1986) filmidir. O dönem için müstehcen bir film olduğuna karar verilerek yasaklandı. Hukuki anlamda ilk adım 1907 yılında Chicago’da yayınlanan sansür yasası ile atıldı. Ardından 1909 senesinde The National Board of Review of Motion Pictures (NAACP) adli kurum kuruldu.

 

Yasaklanarak ses getiren bir diğer film ise o dönemde Birth of a Nation (1915) oldu. 1930’da günümüz sinemasının temellerini atan Motion Picture Prtoduvtion Code (Hays Code) adlı yasa yürürlüğe girdi. Bu şekilde sinema filmlerine getirilen yasaklar belli bir kalıba oturtuldu.

 

Dünyada yasaklı filmler ilk etapta yasaklanabilir içeriğe sahip olan filmlerin çekilmesini önlemek için yapılırken daha sonraları yasaklanabilecek sahnelerin kesilmesi yöntemi geliştirildi. Daha sonra gelişen teknoloji ile çekilen filmlerin yasaklanması yerine dağıtım kanallarının sınırlandırılması uygulamasına geçildi. Amerika’da başlayan bu uygulamalar zamanla tüm ülkelerde yasalaştı. Bu şekilde sansür yasa ve kuralları globalleşerek tüm dünyada benzer bir hal aldı.

 

Yasaklı Filmler Listesi 

İlk yasaklanan film ilk sinema filmin tarihi kadar eskidir. O günden bugüne kadar ülkemizde ve dünyada yüzlerce film yasaklanmıştır. Türkiye’de yasaklanan filmler şunlardır;

 

Snuff 102  

 

Filmin yönetmeni Mariano Peralta’dır. Oyuncuları arasında Nicolas Balr, Julian Alfon, Rodrigo Bian ve Luca Delga gibi ünlü isimler yer almaktadır. Film korku filmi kategorisindedir. Filmde genç bir gazeteci Snuff filmleri ile ilgili bir araştırma yapmaya karar verir. Bu araştırma ile henüz açığa çıkmamış sırlar çözülmeye başlar. Gördüğü görüntüler ve karşılaştığı olaylar çok korkunç ve şiddet içeriklidir.

Korku filmi kategorisinde yer alan bu film işkence sahneleri ile dikkatleri çekmiştir. Yasaklı filmler arasında olmasının sebebi film sahnelerinin gerçek olmasıdır.

 

İnsan Kırkayak  

 

İnsan Kırkayak, yasaklanmış filmler arasında yerini almış bir filmdir. Filmin yönetmeni Tom Six’tir. Oyuncuları ise Ashlynn Yennie, Dieter Laser, Ashley C. Willams, Akihiro Kitamura’dır.  Film, tatile çıkan iki genç kız arkadaşın gezi sırasında arabalarının bozulması ile başlar. Ormanda mahsur kalan bu iki arkadaş yer bulmak için etrafa bakınırlar ve bir villa olduğunu görürler. Bu villadan yardım almak için girdiklerinde kendilerini bir mahzende bulurlar ve mahzende de hiç tanımadıkları Japon bir turist vardır.

 

Kendilerine geldiğinde aslında burada eski bir cerrah olan Dr. Hieter’in bir tutsağı olduğunu anlarlar. Bu doktor zamanında siyam ikizlerini ayırarak ün yapmış bir doktordur. Şimdi ise iki kız arkadaş ve Japon turisti tutsak ederek üstünde hastalıklı düşlerini denemeyi planlamaktadır. Film, sahnelerinin cinsel şiddet ve müstehcenlik içermesi nedeniyle yasaklanmış filmler arasında yerini almıştır.

 

Megan Is Missing  

 

Megan ve Amy iki yakın arkadaştır. Megan okulun popüler kızlarından biriyken Amy daha sakin ve sosyalleşme problemi yaşayan bir genç kızdır. İnternet ortamında arkadaşlık etmek isteyen Megan ve Amy genellikle web kameraları ile konuşarak zaman geçirirler. Megane bir chat sayfasında 17 yaşında bir genç ile tanışır ve burada sık sık sohbet ederek yakınlaşırlar. Megane internet üzerinden konuştuğu bu kişiye artık görmek istediğini söyler ve buluşmaya karar verirler.

 

İnternetten tanıştığı kişi ile buluşmak üzere evden çıkan Megan’dan bir daha haber alınamaz. Arkadaşını merak eden Amy arkadaşının peşine düşer ve neden gizemli bir şekilde kaybolduğu gerçeğiyle korkunç bir şekilde yüzleşir. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Michael Goi üstlenmiştir. Kadrosunda Amber Perkins, Rachel Quinn, Dean Waite, Jael Elizabeth Steinmeyer gibi isimler yer almaktadır. Film o dönemde sansürsüz yayınlanması ve cinsel şiddet içermesi nedeniyle yasaklı filmler listesi içerisinde yerini almıştır.

 

Soldaki Son Ev  

Keyifli bir tatil planı yapan Collingwood ailesi bir dağ evini tercih eder. Gittikleri yerde ailenin kızı Mari, Paige adında bir arkadaş edinir. Ancak Mari’nin de yer aldığı bu arkadaş grubu bir çete tarafından kaçırılır. Çeşitli işkencelere maruz kalan bu gruptan Mari kaçmaya yeltenince çete üyeleri tarafından öldürülür. Ancak durum tam olarak öyle değildir.

 

Çete üyeleri kaçma planı yaparken kendilerine sığınacak bir yer ararlar. Bu yer Collingwood ailesinin yaşadığı evdir. Kızlarının başına gelen felaketlerin farkına varan aile intikam almak ister. Bu nedenle çete üyeleri eve yerleştiren avcı durumundan av olma durumuna gelir. Filmin yönetmeni Dennis Iliadis’dir. Oyuncuları Sara Paxton, Aaron Paul, Monica Potter, Riki Lindhon ve Garret Dillahunt. Film şiddet ve cinsellik içerdiği için en iyi yasaklı filmler listesinde yerini aldı.

 

Komşudaki Kız  

 

Komşudaki Kız, yönetmenliğini Gregory Wilson’un üstlendiği yasaklı filmdir. Oyuncu kadrosu William Atherton, Blythe Auffarth, Blanche Baker, Kevin Chamberlin, Dean Faulkenberry gibi isimlerden oluşmaktadır. Film 1958 yılında bur banliyö kasabasında geçiyor. Meg ve engelli olan Susan yetim kalan iki kız kardeştir. Yetim kaldıktan sonra bakımlarını üstlenmesi için teyzeleri Ruth’a verilir. Ancak Ruth’un akli dengesi yerinde değildir. Ahlaksız bir disiplin anlayışına sahip olan Ruth, oğulları ve mahalle çocukları bu iki kıza taciz ve işkence etmektedir. Film sahnelerinin işkence ve cinsel şiddet içermesi nedeniyle filmin izlenmesi engellenmiştir.

 

Geceyarısı Ekspresi  

 

Amerikalı öğrenci Billy Hayes bir uyuşturucu bağımlısıdır. Bu dönemde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren genç adam bu alışkanlığını devam ettirir. Ancak bu durum hapse atılmasına neden olur. Hapis hayatı oldukça zor geçer. Hapiste yattığı süre boyunca sürekli eziyet edilir. Bu film de Türk düşmanlığı ön plandadır. Türkler ve Türkiye oldukça karalanmış ve kötü gösterilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle ülkemizde bu film döneminde oldukça fazla tepki almıştır. Filmin yönetmeni Alan Parker’dir. Oyuncuları Brad Davis, Irene Miracle, Paolo Bonacelli, Norbert Weisser, John Hurt, Paul Smith ve Randy Quaid’dır.

 

Cannibal Holocaust 

 

Cannibal Holocaust şiddet ve vahşi yaşam içerikli sahneleri nedeniyle yasaklanmış bir filmdir. Film Amazon oranındaki yerli kabilelerle ilgili bir belgesel çekme amacıyla yapılmıştır. Filmde yer alan hayvan öldürme sahnelerinin gerçek olması nedeniyle film birçok ülkede yasaklanmıştır. Filmin yönetmeni Ruggero Deodato’dır.

Yorumlar